środa, 29 kwietnia 2015

Wiosenne zajączki - pieczemy ciasto drożdżowe

W związku z nadejściem wiosny postanowiliśmy upiec tradycyjne drożdżowe ciasto. Przed przystąpieniem do pracy wyszukiwaliśmy nazwy różnych potraw i produktów regionalnych. Oglądaliśmy kalendarz regionalny na 2015 „Rok pełen smaków – z produktami tradycyjnymi Kujaw i Pomorza”. Wyszukiwaliśmy w książkach kucharskich i Internecie przepisów kulinarnych na baby drożdżowe (przepis na Kujawiok), mazurki, ciasta drożdżowe. Wybraliśmy przepis na ciasto drożdżowe ze strony internetowej (www.oetker.pl) tzw. „Wielkanocne zajączki” ze strony Internetowej. Opracowaliśmy przepis w edytorze tekstu, my nazwaliśmy nasz wypiek – „Wiosenne zajączki”. 







Wiosenna wystawa prac uczniów:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz